Przemysł spożywczy – w jakich daniach wykorzystuje się mini korniszony?

Każdy zna ogórki korniszony, które chętnie podajemy jako dodatek do obiadu. Podawane z kotletem schabowym i ziemniakami tworzą swoistą polską tradycję. Jednak zazwyczaj nie mamy na nie innego pomysłu i nawet nie zastanawiamy się, do czego innego byśmy mogli je wykorzystać. Ogórki korniszony powstają na wskutek kiszenia ich w zalewie octowej. Gotowy produkt doskonale sprawdza się podawany jako dodatek do wszelakich dań mięsnych, także tych z sosem.

Do czego wykorzystać ogórki korniszony?

Klasyczne ogórki korniszony nadają się przede wszystkim jako dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie kotleta schabowego czy mielonego, albo gulaszu podawanego z kaszą gryczaną. Mini korniszon natomiast wyglądao wiele bardziej atrakcyjnie i możemy go podawać z powodzeniem jako przekąskę na przyjęciach czy różnego rodzaju uroczystościach. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do szaszłyków w towarzystwie mięsa, papryki, cebuli. Mini korniszon doskonale nada się podawany jako farsz do roladki w towarzystwie sera feta, zawinięty w szynkę konserwową i obwiązany szczypiorkiem. Jest to doskonale smakujące, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a przede wszystkim ładnie wyglądające danie.
Mini korniszony możemy z powodzeniem dodawać do wszelkich wiosennych sałatek, które przygotowujemy na imprezy zakrapiane alkoholem. Ten dodatek bowiem bardzo pasuje na przekąskę w czasie imprez, gdzie podawany jest alkohol.

Ciekawe przekąski z zastosowaniem mini korniszonów

Kolejnym dość ciekawym i dobrze smakującym pomysłem jest przygotowanie małych koreczków. Mini korniszon doskonale smakuje podawany z kabanosami więc nadziewamy na wykałaczkę małe kawałki kabanosów na przemian z mini korniszonami. Dla chętnych można dodać kawałek papryki czy małą kosteczkę sera feta, bo to połączenie również sprawdzi się w towarzystwie mini korniszonów.
Jeżeli przygotowujemy małe przyjęcie, na które głównie chcemy przygotować przekąski to kolejny rodzaj koreczków, ale już z innymi składnikami będzie jak najbardziej pożądany. Mianowicie na wykałaczkę nawlekamy ser żółty, następnie mini korniszona, zakańczając go oliwką. Ten rodzaj koreczków wygląda bardzo efektownie i doskonale sprawdzi się jako mini przekąska, którą możemy w biegu na szybko przegryźć.
Mini korniszony ze względu na swój niecodzienny i ciekawy wygląd, a także mały rozmiar doskonale sprawdzą się jako dodatek do pizzy. Nadadzą jej ciekawy smak i ładny wygląd, a w połączeniu z kiełbasą czy boczkiem będą smakować świetnie.
Mini korniszony można podać na stół, aby same w sobie były przekąską. na wszelkich uroczystościach, szczególnie w okresie karnawału czy sylwestra nie może na naszym stole ich zabraknąć. Mogą zastąpić surówkę do każdego niemal obiadu, bo doskonale wyglądają i świetnie smakują. W towarzystwie mięs nie można wyobrazić sobie lepszego połączenia. Dla miłośników tatara nie będzie lepszego dodatku i podając go wraz z nim, zapewni to lepszy wygląd potrawie.

Jedzenie korniszonów kluczem do zdrowia

Nie bez znaczenia jest fakt, że ogórki korniszony posiadają w sobie bardzo wiele witamin. Między innymi wiele witamin z grupy B odpowiedzialnej za produkcję czerwonych krwinek w organizmie i usprawnienie pracy układu nerwowego przez co jesteśmy zdecydowanie bardziej odporni na stres. Bardzo dużo witaminy C, która zapewnia organizmowi odporność, witaminę A odpowiedzialną za prawidłowy wzrok, wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Korniszony zawierają także dużo witaminy D, która jest nazywana witaminą słońca i zdecydowanie poprawia naszą odporność, ogólny wygląd i samopoczucie. Powyższe informację pokazują dobitnie, że powinniśmy je jeść jak najczęściej nie tylko ze względu na smak, ale także na to co w sobie zawierają.

Nasza polska kuchnia nie wyobraża sobie dań bez towarzystwa korniszonów. Stanowią doskonały dodatek do wielu dań i potrafią zastąpić nam surówkę do każdego dania mięsnego. Świetnie sprawdzą się na grilla czy na imprezy karnawałowe. Znajdziemy na nie zastosowanie przez cały rok i każdy powinien mieć je zawsze w lodówce nie tylko ze względu, że pasują do wszystkiego, ale także na zawartość substancji odżywczych i witamin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *