Czy warto marynować warzywa?

Warzywa marynowane https://rogowski.net.pl/warzywa-marynowane/ są uwielbiane przez wiele osób. Niewątpliwą zaletą jest fakt, że można przyrządzić ja samodzielnie. Nie potrzeba do tego specjalistycznej wiedzy, czy też doświadczenia. Sporym atutem jest również fakt, że będziemy posiadać pełną kontrolę nad składem. Możemy mieć pewność, że nie znajdziemy w nim szkodliwych konserwantów, które negatywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie.

Wartości odżywcze

Prawdą jest warzywa marynowane tracą podczas obróbki termicznej część składników odżywczych. Nie da się jej uniknąć podczas przygotowywania przetworów. Trzeba wiedzieć, że istnieją produkty, które nie tylko nie tracą drogocennych składników, ale nawet je zyskują. Mowa tutaj o m.in. pomidorach. Wielogodzinne duszenie działa tutaj na korzyść. Nie można jednak powiedzieć tego o innych warzywach, czy też owocach.

Nie trzeba jednak obawiać się, że produkty marynowane pozostają „bezwartościowe”. Warzywa tracą około 40-50% związków odżywczych, jednak pozostała ich część pozostaje.

Zasady zdrowego marynowania

Niemal każdy marynuje warzywa inaczej. Wynika to z faktu, że mamy do dyspozycji rozmaite przepisy. To wyłącznie od nas zależy, z której receptury skorzystamy. Zdecydowana większość osób wybiera przepisy naszych mam i babć. Sentyment do tradycji jest ogromny.

Musimy mieć świadomość, że prawidłowe marynowanie to takie, które nie naraża produktów na utratę zbyt wielu wartości odżywczych. Nie jest to skomplikowany proces, a więc każdy sobie z nim poradzi. Istotne jest to, aby stosować się do poniższych zasad:

1. Im mniej dodatków, tym lepiej. Rozsądnie jest ograniczyć ilość przypraw. Mowa tutaj w szczególności o soli, czy też cukrze. Nie zapominajmy, że nadmiar zaprawy octowej również nie działa na korzyść.
2. Prawdą jest, że im więcej dodatków, tym dłuższa żywotność przetworów. Trzeba jednak wiedzieć, że należy spożyć je w ciągu roku. Robienie marynat na kilka lat nie jest dobrym pomysłem. Zdecydowana większość osób takie słoiczki wyrzuca do kosza.
3. Po upływie około 12 miesięcy przetwory posiadają skrajnie niską zawartość składników odżywczych.

Proces pasteryzacji

Niejedna osoba zastanawia się, ile powinien trwać proces pasteryzacji. Odpowiedź jest prosta – tak krótko, jak to tylko możliwe. Wiadomym jest, że pojemne słoje wymagają nieco więcej czasu, jednak nie należy przesadzać. Wiele zależy również od przepisu – niektórzy uważają, że najbezpieczniej trzymać się dolnej granicy. Słoik po pasteryzacji powinien zostać postawiony dnem do góry, czyli na zakrętce. Wiele osób o tym zapomina.

Przygotowanych przetworów lepiej nie trzymać w warunkach domowych. Trzeba wiedzieć, że wysokie temperatury niekorzystnie oddziałują na marynatę. Z tego względu najlepiej wynieść je do spiżarni, czy też piwnicy. Jeśli nie mamy takiej możliwości, to wstawmy je głęboko do szafki. Oczywiście nie może ona sąsiadować z kuchenką, kaloryferem, czy też kominem (ściana zwykle jest ciepła). Warto wiedzieć, że nie wszystkie warzywa warto marynować – nie zaleca się wykonywania przetworów np. z warzyw korzennych.